Groente- en fruitspeciaalzaak in Oosterhout

"Ik blijf zoeken naar de extra's binnen het vak"

Zoals bij veel van zijn collega's, groeide ook hij op tussen de groenten. Als kleine jongen hielp hij zijn vader op de markt, o jaren later in zijn eigen groentespeciaalzaak te staan. Een bekend verhaal wellicht, maar het plezier en de trots is er bij Daniël en Karin Pijnenburg zeker niet minder om. "En het blijft ook leuk, vooral als je steeds nieuwe dingen blijft verzinnen."

Veel ervaring had hij niet toen hij zo'n drie jaar terug de deuren van zijn winkel opende. Maar feling met het groente- en fruitvak had hij des te meer. "Ik groeide op met het vak, waardoor ik heel veel leerde. Dus die achtergrond was er wel. Maar het maken van rauwkostsalades bijvoorbeeld, had ik nog niet eerder gedaan. Daar hadden we zeker in het begin nog wel wat hulp bij nodig."

Die hulp kregen Daniël en Karin onder andere van de vorige eigenaar. "Je leerde vooral ook om snelheid te krijgen in je werk. Aanvankelijk ging alles nog vrij traag. Maar tegenwoordig maak ik een salade vier keer zo snel als toen we net begonnen. Je moet het alleen even onder de knie krijgen".

Onwennig

Het was echter niet alleen wennen voor Daniël en Karin. Voor de klanten die ook daarvoor in de winkel kwamen, was het ook nog enigszins onwennig.

"Eerst kwam men een kijkje nemen, aftasten. Maar na verloop van tijd, zag je toch iedereen terugkomen. Het is natuurlijk afwachten of de nieuwe groenteman net zo goed is als de vorige. Je moet een vertrouwensband opbouwen en dat kost tijd. Maar ik moet zeggen dat het klantenaantal nog altijd grorieud en dat

[...]

bijzonder veel zelftrouwen. Daardoor groeiden we met de dag."

Nog altijd ziet Daniël grote verschillen tussen de verkoop in zijn winkel en de verkoop op de markt. "De mentaliteit is anders", legt hij uit. "Op de markt kun je het toch eerder veroorloven om een wat mindere kwaliteit te verkopen. Heb je een appel met een plekje erop, dan wacht je gewoon totdat iemand die appel koopt. Ligt er in de winkel zo'n appel, dan gaat ie direct weg."

Met dat laatste had hij het aanankelijk nog wel moeilijk. "Dan had je op zaterdagmiddag nog salades over, die je dan moest weggooien. Dat was ik helemaal niet gewend. Maar bewaren gaat ook niet, want dat kun je niet meer verkopen. Op den duur wen je er wel aan, dan gaat het veel makkelijker."

Branden

Daniël, Karin en hun personeel doen alles zelf. Van het snijden van groenten en fruit en het maken van salades tot de verkoop. Kant-en-klaar maaltijden worden

[...]

Zo zijn ze niet lang geleden begonnen met het zelf branden en verkopen van noten. "Ik blijf zoeken naar de extra's in het vak. Dat maakt het ook zo leuk. Je kijkt wat je kan doen om de klant nog meer van dienst te kunnen zijn. En wat betreft de noten, is dat aardig gelukt. We branden ze 's ochtends, zodat de geur goed blijft hangen als de klanten komen."

Behouden

Lang volhouden, Danie; en Karin zijn het zeker van plan met hun winkel. "Maar echt nog verder groeien, is niet de bedoeling. Wat we vooral willen bereiken is dat we dit behouden. Want hoe ver moet je als ondernemer gaan? Ik denk dat je altijd bezig moet blijven, maar jezelf niet voorbij moet lopen. Blijf nieuwe dingen proberen, dan blijft het voor de klant ook lek om naar je toe te komen. En tevreden klanten maken een winkel succesvol. En daar doe je het uiteindelijk allemaal voor."

Onze website maakt gebruik van cookies

We zijn verplicht om je te informeren over en jouw toestemming te vragen voor cookies op onze website. Wij gebruiken cookies om het gebruik van onze website te faciliteren. Door op de ‘Ja, ik accepteer cookies’ button te klikken, gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies zoals omschreven in onze privacy- en cookieverklaring.